Kön eller kompetens?

Ibland när man pratar könskvotering till styrelser, får man argumentet att det ska handla om kompetens istället för kön. Och att det är ett argument mot kvotering.

Det gör mig lite konfunderad när någon säger så. Vilken kompetens är det man pratar om då? Och stämmer det exakt överens med den kompetensprofil som bör finnas i en framgångsrik och modern styrelse?

Det kan ju vara så att kvinnor, som grupp, ofta har en lite annan kompetensprofil än vad män har. Hanterar frågor och ser på världen ur ett lite annat perspektiv. P g a uppfostran, samhällsnormer och kultur. Kanske något även är biologiskt betingat, vad vet jag.

Det kan ju också vara så att den kompetensen skulle vara viktig att få in i styrelserna, för att de ska vara så mångfacetterade som möjligt.

En annan tanke som slår mig, när jag hör den typen av argument är att vi redan har den typen av kvotering idag. Det vill säga att styrelseledamöter väljs på grund av kön, före kvalitet. Varför skulle annars kompetensen bland män stiga, när man kvoterar in kvinnor i styrelserna? Det hävdar i alla fall den här rapporten.

Sen kan jag tycka att det är lite snävt att bara prata könsperspektiv i den här frågan. Precis samma problematik gäller ju t ex nysvenskar. Ska vi få fram riktigt spetsiga styrelser som kan driva Sveriges näringsliv framåt på en global arena, behöver vi ha mångfald. I styrelsen, ledningen, och ibland medarbetarna. Först då kan vi på riktigt förstå och relatera till våra kunder fullt ut.

 

PS Idag har vi 22,3% kvinnor i börsbolagens styrelser. Det är färre än föregående år, och året dessförinnan. Det var bättre förr… Ds

 

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s